Olecki produkt lokalny
Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku
Składniki
500 g ugotowanego rybiego mięsa
1 łyżka masła
1 cebula
1 bułka
2 jajka
tarta bułka, olej do smażenia
1 kopiasta łyżka pokrojonego wędzonego boczku
1 łyżeczka masła
1 łyżka mąki
woda, sól, cukier, pieprz, trochę octu winnego
Sposób przyrządzenia
Klopsiki można przyrządzić zarówno z gotowanych, jak i suszonych ryb.
Podajemy przepis na klopsiki z ryb gotowanych.
Ryby drobno posiekać lub zemleć w maszynce do mięsa. Wymieszać z
pokrojoną i uduszoną na maśle cebulą, rozmoczoną i wyciśniętą bułką,
jajkami i solą. Z tejże masy uformować kulki, rozpłaszczyć je, obtoczyć
w tartej bułce i usmażyć na wrzącym oleju na złotobrązowy kolor.
Boczek pokrojony w kostkę wytopić, dodać trochę masła oraz mąkę i
mieszając dodawać po trochu wody, aż sos stanie się gładki. Przyprawić
solą, cukrem i pieprzem, dodać octu winnego, by sos był słodko-kwaśny.
Danie serwuje się z purée ziemniaczanym i marynowanymi buraczkami.
Przepis pochodzi z książki „Smak Mazur. Kuchnia dawnych Prus Wschodnich”
, str. 52
|