„Ocalić od zapomnienia.
Produkty lokalne- szansa na rozwój Ziemi Oleckiej”
Zaproszenie do
projektu
„Ocalić od zapomnienia.
Produkty lokalne - szansa na rozwój Ziemi Oleckiej” .
to tytuł projektu, którego finałem będzie seminarium pod tym samym
tytułem.
W październiku br., w Olecku spotkają się specjaliści, lokalni liderzy,
producenci by rozmawiać i propagować ideę rozwoju produktów
specyficznych, charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać
się jego wizytówką.
Podstawowym celem projektu jest ochrona od zapomnienia tych produktów
lokalnych i regionalnych, które są dziedzictwem Mazur.
Chcemy przekazać wiedzę na temat produktów lokalnych i regionalnych oraz
ich wpływu na wyróżnienie i rozwój Ziemi Oleckiej.
Olecko leży na terenach dawnych Prus Wschodnich. Konsekwencje ostatniej
wojny światowej spowodowały to, że większość rdzennych mieszkańców
wyjechała do Niemiec w ciągu kilku dziesięcioleci po wojnie a razem z
nimi tradycje tych ziem. W powojennej historii Ziemi Oleckiej w
większości prywatnych domów kultywowano już zwyczaje i obrzędy z różnych
stron kraju i świata. Niezwykle trudno dziś znaleźć żywą tradycję tych
ziem-ukrywa się w nielicznych domach wraz z ich wiekowymi świadkami.
Trudno również odnaleźć materiały źródłowe-korzystać trzeba z
nielicznych publikacji o Mazurach i Prusach Wschodnich, które ukazały
się na Zachodzie. Być może z tego powodu na liście produktów
tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego wpisano - sękacza
mazurskiego (01.06.06r.) i syrop buraczany (04.04.2006r.).Sąsiednie
woj.podlaskie na liście owych produktów umieściło dwadzieścia pięć
pozycji .
Chcemy ochronić nasze dziedzictwo od zapomnienia aby nie umarło wraz z
ludźmi i ich historią.
90% turystów z Niemiec stanowią dawni mieszkańcy tych ziem. Wprowadzenie
do menu restauracji i gospodarstw agroturystycznych rzadko spotykanych
obecnie, dawnych produktów lokalnych i regionalnych przyczynić się może
do wyróżnienia Ziemi Oleckiej na konkurencyjnym rynku turystycznym Mazur
oraz do upowszechnienia tych wyjątkowych produktów i w ten sposób
ocalenia od zapomnienia.
Chcemy poprzez realizację projektu popularyzować wiedzę na temat
produktów lokalnych i regionalnych, systemu ochrony i ich promocji jako
jednego z ważniejszych czynników wpływających na zrównoważony rozwój.
Projekt został dofinansowany przez Fundację Fundusz Współpracy ze
środków Programu Agro-Smak 2, realizowanego na zlecenie Urzędu Komitetu
Integracji Europejskiej ”.
|