„Ocalić od zapomnienia.
Produkty lokalne- szansa na rozwój Ziemi Oleckiej”
Seminarium
„Ocalić od zapomnienia. Produkty lokalne- szansa na rozwój Ziemi
Oleckiej” ,
05 października (czwartek) br. o godz. 11.00
w sali konferencyjnej hotelu KrystJan w Olecku - ul. 11-go Listopada 9.
W plebiscycie
wygrała potrawa " Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku"
Składniki i sposób przyrządzenia klopsików
Olecki produkt lokalny
Klopsiki rybne w sosie z wędzonego boczku wygrały w konkursie na wybór
produktu lokalnego.
Uczestnicy seminarium „Ocalić od zapomnienia. Produkty lokalne- szansa
na rozwój Ziemi Oleckiej” , które odbyło się 05 października br. mieli
możliwość skosztować sześciu mazurskich potraw – dziś niemal
niespotykanych na tych terenach. Najwięcej głosów uzyskały klopsiki
rybne w sosie z wędzonego boczku. Twarogowe racuszki zajęły drugie
miejsce a zupa śliwkowa i kluski –klinki ze skwarkami otrzymały po tyle
samo głosów i uplasowały się na trzecim miejscu.
W Olecku spotkali się specjaliści, lokalni liderzy, producenci by
rozmawiać i propagować ideę rozwoju produktów specyficznych,
charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego
wizytówką.
Olecko leży na terenach dawnych Prus Wschodnich. Konsekwencje ostatniej
wojny światowej spowodowały to, że większość rdzennych mieszkańców
wyjechała do Niemiec w ciągu kilku dziesięcioleci po wojnie a razem z
nimi tradycje tych ziem.W powojennej historii Ziemi Oleckiej w
większości prywatnych domów kultywowano już zwyczaje i obrzędy z różnych
stron kraju i świata. Niezwykle trudno dziś znaleźć żywą tradycję tych
ziem-ukrywa się w nielicznych domach wraz z ich wiekowymi świadkami.
Trudno również odnaleźć materiały źródłowe-korzystać trzeba z
nielicznych publikacji o Mazurach i Prusach Wschodnich, które ukazały
się na Zachodzie.
Chcemy ochronić nasze dziedzictwo od zapomnienia aby nie umarło wraz z
ludźmi i ich historią. 90% turystów z Niemiec stanowią dawni mieszkańcy
tych ziem. Wprowadzenie do menu restauracji i gospodarstw
agroturystycznych rzadko spotykanych obecnie, dawnych produktów
lokalnych i regionalnych przyczynić się może do wyróżnienia Ziemi
Oleckiej na konkurencyjnym rynku turystycznym Mazur oraz do
upowszechnienia tych wyjątkowych produktów i w ten sposób ocalenia od
zapomnienia.
Liczymy na to, że uczestnicy seminarium wyposażeni w wiedzę na temat
wartości owych produktów będą mogli sami w swoich środowiskach promować
mazurskie produkty lokalne.
Być może niebawem w menu naszych lokali gastronomicznych znajdą się te
smaczne i oryginalne mazurskie produkty.
Koordynatorka projektu Alicja Mieszuk
6 potraw z
plebiscytu
|