Święto Mleka w Olecku
15 sierpnia 2010 r. w Olecku miała miejsce
impreza pt. „Święto Mleka”, podczas której odbył się „Konkurs na najlepszą zupę
mleczną”, „Konkurs publiczności na najlepszy sernik”. Do Olecka zjechali także
przedstawiciele 4 mleczarni zrzeszonych w Sieci Dziedzictwa Kulinarnego, którzy
zaprezentowali produkty mleczarskie z województwa warmińsko-mazurskiego. Pokazy
starych zawodów, warsztat gliniany dla dzieci, stoisko promocyjne policji,
stoisko Agencji Rynku Rolnego czy stoiska z produktami regionalnymi były
dodatkowymi atrakcjami przygotowanymi dla mieszkańców i gości Olecka podczas
„Święta mleka”. Ponadto od godziny 12.00 do 18.00 na scenie na centralnym placu
w mieście prezentowały się zespoły ludowe, m.in. Zespół Pieśni i Tańca „Małe
Podlasie, Zespół „Zaciuszki” z Węgorzewa, „Vyzele” z Wyłkowyszek (Litwa), Zespół
Pieśni i Tańca „Małe Podlasie”. Ponadto wystąpiło szereg zespołów śpiewaczych
(chór Oleckie Echo, chór Pojezierze, Chór „Pod Niedźwiadkiem”. Do wspólnej
zabawy tanecznej zachęcały pary turniejowe polskich tańców narodowych.
Oficjalnego otwarcia „Święta Mleka” dokonał Jarosław Słoma Członek Zarządu
Województwa Warmińsko- Mazurskiego. Impreza rozpoczęła się „Konkursem na
najlepszą zupę mleczną”. W konkursie wzięło udział 8 ekip z całego regionu.
Jury, w składzie: Igor Hutnikiewcz - Dyrektor Biura Jakości i Znaków
Regionalnych - prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego, dr Grzegorz Russak,
Edward Adamczyk - Członek Zarządu Województwa Warmińsko Mazurskiego,
zdecydowało, że najsmaczniejszą zupę mleczną – „Migdałową zupę mleczną”
przygotowała ekipa z restauracji „KrystJan” z Olecka.
„Konkurs publiczności na najlepszy sernik” rozpoczął się o godz. 13:30. W
konkursie wzięło udział 6 ekip. Każda z nich prezentowała upieczone wcześniej
serniki. 100 osób z publiczności głosowało na najsmaczniejszy ich zdaniem
sernik. Najlepszy okazał się sernik z restauracji „Żaczek” z Olecka.
Część kulinarną imprezy prowadził dr Grzegorz Russak. Z zaangażowaniem i
znawstwem zachęcał zebranych na placu mieszkańców do korzystania z
dobrodziejstwa natury Warmii i Mazur - ekologicznych i wyjątkowo smacznych
produktów. Namawiał do wykorzystywania zarówno w kuchni domowej jak i w
gastronomii jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla
naszego regionu. Jak publicznie przyznał poziom konkursu na najsmaczniejszą zupę
był wysoki- jury miało nie lada kłopot by wskazać trzy pierwsze miejsca. Ekipy
sięgnęły do starych, domowych przepisów by uraczyć podniebienie i przypomnieć
zapomniane smaki nie tylko jurorów ale również publiczności. Pomimo upału ( plus
36 stopni Celsjusza) po konkursowe zupy ustawiała się kolejka chętnych.
|